Karta dań Pałacu Popowo Stare
Zapraszamy na specyjały kuchni staropolskiej, polskiej i europejskiej.. Wielokrotnie nagradzane potrawy od lat nadają smaku każdej okazji.

Dania główne
1. Kacza połowa po wielkopolsku pieczona z jabłkami, a podana z pyzami drożdżowymi i żurawiną
i odświętnie przyodziana
2. Palędwica cielęca pieczona na maśle z młodymi warzywami
3. Staropolskie zrazy wołowe zawijane z bogatym farszem

4. Tradycyjny schabowy pieczony z kostką i pieczarkami
5. Polędwica wieprzowa okraszona grzybami z popowskich lasów
6. Polędwica wołowa z pańskiego stołu z sosem gorgonzola

7. Kotlety jagnięce marynowane w rozmarynie
8. Dworski pstrąg smażony na maśle
9. Szlachecki sandacz w tymiankowym sosie

10. Jesiotr, sola, łosoś lub dorada w barokowej oprawie
11. Królewskie krewetki według pomysłu i kunsztu Mistrza

Zupy, kremy i polewki
1. „Czarna polewka”- czernina na kaczych podrobach z kładzionymi kluskami
2. Wykwintna zupa z raków

3. Żur staropolski podawany z jajem zielononóżek, przepiórczym lub
prosto od Chłopa , białą kiełbasą, chrzanem
i okraszonymi ziemniakami
4. Rosół z perlicy lub z kury od Sąsiada
5. Krem z borowików – specjalność Pani na Popowie
6. Krem szparagowy lub z innych warzyw sezonowych

Zakąski na zimno
1. Śledź po staropolsku
2. Łosoś peklowany przez Pałacowego Kuchmistrza
podany z sosem kawiorowym i kaparami
3. Pasztet młodych królików i gęsi z borówkami
prosto z Pałacowej Spiżarni